Veľká noc – ako si pamätajú skôr narodení

Pôstne obdobie nám pomaly končí, v minulosti naši predkovia dodržiavali pevne zakorenené zvyklosti, niektoré sa nám zachovali dodnes. Mnohé zvyklosti sa týkajú našich plných brušiek.
Pozrime sa spolu, ako to na Fíši bolo voľakedy.
Rozpráva teta Veronika Závodcká:
Kvetnou nedelou sa začínal Velkopôstny týždeň, ľudia chodili do kostola v krojoch, k obedu sa varila fazulová polievka.
Na Zelený štvrtok sa varili bryndzové halušky, ale bez slaniny. Na Velký piatok sa mohlo jesť, ale iba raz za deň porianne, inak mali veriaci dodržiavať pôst, varila sa krumplová mliečna polievka alebo polievka z trepanieho šalátu a slíže.
Na Bielu sobotu sa varila huspenina, gazdiná chystala jello aj na nedelu a pondelok, piekli sa koláče, najmä kysnuté – syrovníky (tvarohové), záviny. Okrem toho ako slanú dobrotu piekli slané oškvarkové ríteše, ktoré sme pre Vás spracovali ako fotorecept.
V nedeľu sa už varil hovädzí alebo bravčový vývar, k obedu bola údená šunka s krumplovým šalátom, nie majonézovým, ale cibulovým.
Na Veľkonočný pondelok gazdiná ponúkala pre hostí šunku s vajíčkáma a doma pečeným chlebíkom a kysnuté koláče.

 (administrator)

Related Articles
10 Mar
Jar klope na dvere

Jar klope na dvere a letná turistická sezóna bude čochvíľa tu, tešíme sa opäť na Vašu návštevu, začíname opäť v máji, vidíme sa priatelia znova pri našich ukážkach ľudových remesiel. Ale pred tým nás čaká ešte Veľká noc, kto má chuť spríjemniť si Kvetnú nedeľu, bude srdečne vítaný. Prídite si vyskúšať pletenie z prútia aj…

Read more
Leave a comment